top of page

Reduceer nagalm in accommodatie tot verantwoorde waarden

BASISWALL

WANDEN

Basiswall ASA akoestische schokabsorberende voorzetwanden conform normen KVLO en ISA Sport

Uit een inventarisatie van de KVLO (Koninklijke Vereniging Leraren Lichamelijke Opvoeding) is gebleken dat steeds meer (sport)docenten last ondervinden van slechte akoestiek en nagalm. Naast gehoorschade zijn ook stemproblemen, hoofdpijn, chronische vermoeidheid, slaapproblemen regelmatig voorkomende klachten. Met als gevolg dat er zelfs leraren lichamelijke opvoeding die hun werkgevers met succes aanklaagden in verband met opgelopen gehoorschade als gevolg van het werken in een akoestisch slechte omgeving.

Vanaf 1 januari 2010 geldt de norm voor de nagalmtijd in overdekte sportaccom-modaties (ISA-US1-BF1), opgesteld door NOC*NSF, en is opgenomen in de Arbocatalogus-VO.

 

Basiswall | ASA wandsystemen voor overdekte sportaccommodaties bestaan uit een akoestische wand, die tevens schokdempend is. Basiswall | ASA is TNO getest en zorgt voor een aanzienlijke vermindering van nagalm in de sportzaal.

 

Voor de wandafwerkingen gelden de navolgende normen van ISA NOC/NSF; de ‘KVLO’ vereniging leerkrachten lichamelijke opvoeding heeft in principe dezelfde eisen/normen:

Wedstrijdruimten: ISA-US1-RU.

Nagalmtijd en achtergrondgeluid: ISA-US1-BF1 en ISA-N/A1.1

Balvastheid: DIN 18032, deel 3

In overdekte sportaccommodaties is het van groot belang dat nagalm tot een minimum wordt beperkt. Door de normaal gebruikte harde materialen voor wanden, vloeren en plafonds ontstaan hinderlijke echo’s.

Bij sportdocenten en trainers zorgen die voor stemproblemen, hoofdpijn, chronische vermoeidheid, slaapproblemen en zelfs gehoorschade. Ook sporters hebben er last van: aanwijzingen en waarschuwingen worden niet gehoord of niet goed verstaan met alle gevolgen van dien.

 

Het Basiswall | ASA wandsysteem kent een unieke opbouw waardoor de akoestiek in overdekte sportaccommodaties aanzienlijk wordt verbeterd en de nagalm verminderd. Met positieve gevolgen: docenten en trainers zijn minder vermoeid, hebben geen hoofdpijn meer en kunnen zich eindelijk verstaanbaar maken zonder te hoeven schreeuwen.

 

Het TNO-testrapport en de productinformatie van Basiswall | ASA kunt u hier opvragen.

Meer informatie?

 

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor uw accommodatie?

Wij maken graag een inventarisatie en advies op maat.

 BASISwall technik en TNO Goedkeuring

Opbouw Basiswall | ASA systeem


Het Basiswall | ASA systeem ontleent haar specifieke eigenschappen aan een unieke opbouw. De informatie hierover hebben wij verzameld in bestekteksten.

 

Dit document is op aanvraag beschikbaar.

BASISwall folder downloaden

Folder downloaden

 

Onze folder is te downloaden in PDF formaat door te klikken op de folderafbeelding.

Heeft u geen Adobe PDF reader geïnstalleerd, dan kunt u deze hier downloaden.

BASISwall | ASA is een geregistreerd handelsmerk.

bottom of page